/ 04 May

Hoveniersbedrijf inhuren? Hier moet je op letten

Het kiezen van een hoveniersbedrijf kan best lastig zijn. Vooral als je weinig ervaring hebt met tuinontwerp en tuinaanleg. Want waar moet je eigen op letten bij het kiezen van een hoveniersbedrijf? In dit blog delen we daarvoor een aantal handige tips.

Vraag om aanbevelingen in je netwerk

Eén van de beste manieren om een goed hoveniersbedrijf te vinden, is door aanbevelingen te vragen aan vrienden, familieleden of buren. Als iemand in jouw omgeving een mooie tuin heeft, vraag dan wie ze hebben ingehuurd.

Persoonlijke aanbevelingen zijn waardevol omdat mensen alleen aanbevelingen geven als ze daadwerkelijk vertrouwen hebben in een hoveniersbedrijf. Want wat als jouw nieuwe tuin op een teleurstelling uitdraait? Precies, dat wil niemand op zijn geweten hebben.

Geen aanbevelingen? Check online klantreviews

Als je via je netwerk geen aanbevelingen kunt krijgen, zoek dan online naar hoveniersbedrijven bij jou in de buurt en check de online klantreviews. Contacteer indien mogelijk deze referenties om te vragen hoe tevreden ze waren met het werk van het bedrijf. Dit kan je helpen om een idee te krijgen van de vakbekwaamheid van de hovenier.

Stel vragen over de werkwijze

Als je eenmaal een paar potentiële hoveniersbedrijven hebt gevonden, stel dan vragen over hun ervaring, aanpak en hun beschikbaarheid. Vraag of ze bereid zijn om jouw ideeën en suggesties te aan te horen en op te nemen in het tuinontwerp. Dit zal je helpen om in te schatten of het bedrijf in staat is om jouw visie naar een tuin te vertalen.

Vraag daarnaast om uitleg over de aspecten waarmee ze rekening houden als ze het tuinontwerp gaan maken. Een goede hovenier houdt in ieder geval rekening met de volgende aspecten:

  • Zonrijke en schaduwrijke plekken (i.v.m. beplanting, plaatsing van het terras etc.)
  • De bodemkwaliteit (belangrijk i.v.m. keuze voor beplanting)
  • Afvoer en/of opvang van regenwater (drainagesystemen, regentonnen etc.)
  • De gebruikers van de tuin (voor huisdieren, zoals honden en katten, zijn sommige planten giftig)

Al deze aspecten komen samen in een tuinontwerp, het liefst een 3D tuinontwerp. Het grote voordeel van een 3D ontwerp is dat je er doorheen kunt lopen voordat de hovenier aan de slag gaat met de tuinaanleg. Zo kun je dus ervaren of het voorstel van de hovenier aansluit bij wat je voor ogen hebt.

Lang niet alle hoveniers maken 3D tuinontwerpen. Wij hebben zelf goede ervaringen met Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk. Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het maken van 3D tuinontwerpen. Ook zijn ze bedreven in allerlei soorten tuinstijlen, met de Griekse tuinstijl als specialiteit.

Vraag offertes aan

Voordat je een hoveniersbedrijf inhuurt is het raadzaam om altijd eerst bij meerdere bedrijven een offerte aan te vragen. Dit geeft je een idee van de kosten en of het binnen jouw budget past.

Wees je ervan bewust dat een laag offertebedrag niet altijd betekent dat het de beste keuze is. Kijk ook naar de kwaliteit van het werk dat het bedrijf biedt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door naar de projecten op de websites van de hoveniersbedrijven te kijken, hoe ziet dat werk eruit?

Conclusie

Het kiezen van een hoveniersbedrijf is een belangrijke beslissing. Je kijkt immers iedere dag naar je tuin. Daarom is het van groot belang om je goed te oriënteren voordat je een hoveniersbedrijf kiest. Neem de tijd, het is het dubbel en dwars waard.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Woonenleefgenot.nl